MARIAN STEENVOORDEN
pijl pijl

naar de oorsprong

Ik fotografeer in de natuur, maar ook in steden en op historische plaatsen. Als ik met de camera op pad ben en ik kom iets bijzonders tegen dan bekijk ik hoe het is ontstaan, waarom het juist daar is en wat het betekent.


koraalblokjes op Bathala
palboombast op Bathala
Totem op Kri, Raja Anpat

Eiland


Dat brengt me bij wat er essentieel aan is, een foto onthult dat over zichzelf. Het licht maakt alleen maar zichtbaar wat er al die tijd al was.


Qasr-al-Kharana, muur met inscripties
Inscripties
Het machtige fort Qasr al Kharana in Jordanië ligt aan een eeuwenoude handelsroute waar de karavanen konden rusten op hun tocht door de woestijn. Het van opzij invallende licht liet de Kufische inscripties uit de schaduw tevoorschijn komen.wierook in de Yonghe of Lama tempel in Peking
Wierook
In de Yonghetempel, gelegen in het oude hart van Peking, staken gelovigen wierookstokjes aan waarmee zij de goden om gunsten vroegen. Door het tegenlicht zag ik hoe de wierook van de brander opsteeg, op weg naar de goden.Archeologische vindplaats Filitosa op Corsica
Menhir


Door zachte motregen werd het licht diffuus op de archeologische vindplaats Filitosa op Corsica. Ik werd getroffen door de betoverende sfeer rondom de menhir en de 100-jarige olijfboom.


Mijn foto's waren er al, lang voordat ze me vonden.


pijl pijl

naar de oorsprong
blik op het oosten
een wereld in zwart-wit
in beweging
aan de oppervlakte