MARIAN STEENVOORDEN
arrow arrow

in beweging

Niets blijft zoals het is, alles is voortdurend in beweging. Volgens de opvatting van Heraclitus kon je niet twee keer in dezelfde rivier treden want jij en het water zijn dan al veranderd. Door processen in de natuur te bestuderen raakte hij ervan doordrongen dat niets af is, het is altijd in wording. "Panta Rhei", alles stroomt. Heraclitus (540 vChr.)

vuur in Wadi Rum woestijn
Woestijn
kijkje door de Siq naar de schatkamer van Petra
Verloren koninkrijk


Een foto is een fragment, een op zichzelf staand beeld uit de stroom van gebeurtenissen. Alleen dat ene beeld staat stil. Het stelt me in staat om naar dat vluchtige moment te kijken dat voorbij is, opgegaan in het verleden.

oude deur in de schaduw bij Castarlenas
Voordeur, verlaten huis


Het tragische lot van een foto is dat het geïsoleerd raakt van zijn plaats in tijd en ruimte, zodra ik de ontspanknop indruk. De opgave is om aan een foto mee te geven waar het vandaan is gekomen, een aanwijzing om iets van de stroom waaraan het is onttrokken zichtbaar te maken.


Boomwortels  aangespoeld en verweerd op het strand van Møns Klint, Denemarken
Aangespoeld, verweerd


Ik kan me het ontstaan of het verleden voorstellen, maar ik zie ook de loop der dingen, een glimp van de toekomst. Een foto zien in het perspectief van de tijd, is een blik op mijn eigen lotsbestemming.

pijl pijl

naar de oorsprong
blik op het oosten
een wereld in zwart-wit
in beweging
aan de oppervlakte